Dia de los Muertos, Mexico

Du har kanske hört talas om den festliga högtiden Dia de los Muertos, eller The Day of the Dead? Högtidens ursprungliga namn är Día de Muertos och firas i Mexiko där dagen då den infaller är en allmän helgdag. Högtiden infaller varje år den andra november, men man börjar traditionellt sätt att fira redan den sista oktober och firandet pågår under tre dagar.

Högtiden kan spåras enda tillbaka till aztekernas tid, och den firades ursprungligen under sommaren. Med tiden har den dock flyttats för att sammanfalla med den kristna och katolska högtiden Alla Helgons Dag eller Alla Själars Dag som dagen även kallas. Idag firar även människor utanför Mexiko denna högtid, och i den här artikeln kommer vi att ta upp de olika delarna av firandet.

Varför firas Dia de los Muertos?

Högtiden är en blandning av inhemska aztekiska traditioner blandade med katolicism. Under Dia de los Muertos tror mexikanerna att de dödas själar återvänder till sina släktingar, och att man därför ska hedra de döda och glädjas tillsammans med dem då man nu återförenas.

Varje dag under firandet har ett speciellt fokus. Den sista oktober varje år besöker själarna till avlidna barn sina föräldrar. Den första november menar man att själarna till de vuxna återvänder till sina släktingar. Den andra november besöker man de dödas gravar för att utsmycka dessa och hedra de döda. Högtiden firas även ute på gator och torg och kan närmast liknas vid en karneval.

Altare – ofrenda

Under den här mexikanska högtiden bygger man upp vackra altare som fylls med gåvor till de döda. Det finns inga speciella regler eller krav för de här altaren, som kallas ofrenda på spanska. Det handlar om att dekorera sitt eller sina altare så fint man kan. Storleken på altaret spelar ingen större roll men det finns vissa saker som alltid brukar finnas med.

Man skapar oftast en båge som fylls med blommor och som sedan placeras över exempelvis ett bord. På bordet ställer man sedan fotografier av de döda, rökelser, ljus, ett glas vatten, bröd och frukter. Vattnet representerar liv, medan ljuset representerar hopp och tro. Ofta gör man ett särskilt bröd som kallas pan de muertos, och maten som ställs på altaret är ofta choklad, tamales och mole.

Flor de muerto – de dödas blomma

Om du besöker Mexiko under den här högtiden kommer du att lägga märke till att en viss sorts blomma syns överallt. Denna blomma är den som i Sverige kallas för tagetes, på latin tagetes erecta. I Mexiko kallas denna blomma ofta för just flor de muerto, de dödas blomma, eftersom den används under Dia de los Muertos. Blomman växer naturligt i Mexiko och blommar alltid i tid för högtiden.

Att mexikanerna använder sig av just tagetes beror troligen på flera orsaker. Blomman användes flitigt under aztekernas tid, det finns gott om den i Mexiko samt att den bär en viss symbolism. Med blommans starka färger och doft sägs den locka hit de dödas själar just i tid för festligheterna. Blomman används i dekorationer, mat och som förebild för de dekorativa döskallar som syns under högtiden.

Calavera – dekorativa döskallar

De dekorativa döskallarna är ett givet inslag under denna högtid. De tillverkas utav socker som sedan dekoreras och placeras på altarna. De små skallarna representerar döda barn, medan de stora representerar vuxna. Skallarna kan också göras av lera, och det är vanligt att man målar sitt ansikte likt en calavera för att fira högtiden. Rent teoretiskt ska man kunna äta sockerdöskallarna, men de har oftast dekorerats med oätligt pynt.

Att fira utan att vara latinamerikan

Dia de los Muertos är en högtid den mexikanska befolkningen firar, men de allra flesta latinamerikaner anser att även icke-latinamerikaner kan fira högtiden. Det gäller dock att vara respektfull på precis samma sätt som man är i exempelvis en kyrka. Det är värt att tänka på att utstyrseln och utsmyckningarna inte är ett jippo utan har en djupare innebörd, och man bör därför inte se detta firande som en rolig halloweenfest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *