La Tomatina i Valencia, Spanien

La Tomatina är en årlig festival som går av stapeln den sista onsdagen i augusti i den lilla orten Buñol i Valenciaregionen i Spanien. De som deltar kastar tomater på varandra under en till två timmar. 1945 hölls den första festivalen och det sägs att allt började med ett bråk mellan ungdomar som urartade och de tog tomater från ett grönsaksstånd i närheten och började kasta på varandra.

Festivalen Tomatina är känd som världens största matkrig och året efter det stora bråket där den lokala polisen fick gripa in upprepade de samma sak. Då tog de dock med sig tomaterna hemifrån. Utan att ana det hade de bråkande ungdomarna skrivit historia. Under Francos styre förbjöds festivalen men efter hans död upptogs traditionen igen och fler och fler började söka sig till den.

Festivalen som blev en turistattraktion

Ryktet om det stora tomatkriget började sprida sig även utanför landet gränser och i dag har festivalen blivit en turistattraktion som drar närmare 40 000 besökare varje år. Sedan några år går festivalen dessutom med vinst eftersom besökarna får betala en entré på 10 euro. Enligt beräkningar som gjorts är det endast 20 % av de som besöker festivalen idag som är spanjorer.

För dig som är intresserad av att delta i festivalen finns den officiella hemsidan där det går att köpa entrébiljetter. Borgmästaren berättar att festivalen har många besökare från Japan, Storbritannien och USA. Han nämner också att japaner som ofta är reserverade släpper loss ordentligt under La Tomatina. Researrangörer som önskar ordna turer för sina gäster kan köpa dem för paketpris, minsta antalet är 50 personer och högsta 1 800 personer.

Regler och hur festivalen fungerar

Varje år går det åt omkring 120 ton tomater och regeln säger att de ska vara mosade. Deltagarna uppmanas dessutom att använda simglasögon eftersom tomatsaft svider ordentligt i ögonen. Den stora dagen klockan 09.00 samlas de som vill på torget för att äta frukost. Enligt vissa källor börjar inte tomatkriget förrän någon klättrar upp på en stolpe insmord i såpa. Klockan 11.00 är annars det officiella öppnandet av festivalen.

Det kommer vid starten lastbilar fullastade med tomater sakta körande. Det stora matkriget kan äntligen börja och det dröjer inte länge förrän torget och alla människor är färgade i rött. När matkriget är över ljuder en signal, gatorna spolas rena och deltagarna likaså. Festen i Buñol är dock inte över ännu. Efterfester och olika aktiviteter fortsätter i byn långt in på sena nattimmarna.

Fördelar för byn

När tomatkastandet är över ser torget ut som ett riktigt blodbad men all tomatsörja har faktiskt positiva effekter. Eftersom tomater innehåller citronsyra blir både gator och husväggar ordentligt rengjorda. Festivalen hålls i augusti och det är en månad som oftast är torr och het. Allt damm som har samlats under sommarmånaderna ligger överallt och det spolas bort samtidigt som hela byn och alla deltagare har fått roa sig ordentligt.

En annan mycket stor fördel är förstås de stora inkomsterna som kommer in i och med alla besökare utifrån. Byn Buñol har annars inte lika mycket turister som orterna vid havet, men dagarna runt festivalen hyrs alla tillgängliga rum ut och alla restauranger, barer och caféer har fullsatt. Eftersom festivalen i dag är så pass stor ger den en mycket bra vinst till byn.

Paketerbjudanden

På den officiella hemsidan för La Tomatina kan du förutom entrébiljetten köpa olika paket där biljetten ingår tillsammans med bland annat t-shirts med texten “La Tomatina”, sangria och paella. I en del av paketen ingår en fest kvällen före och även på festivalkvällen. En del arrangörer säljer ett tredagarspaket där du övernattar i tält på camping. Förståeligt nog räcker inte byns uthyrningsrum till alla deltagare som vill övernatta.

Fakta om Buñol

Buñol ligger 270 kilometer öster om huvudstaden Madrid och till Valencia är det 39 kilometer. Att åka buss från Valencia tar ungefär en timme och den går flera gånger om dagen. Det finns ett stort antal boenden att hyra i området och du kan välja allt från lyxiga villor till enklare stugor och uthyrningsrum. Buñol har omkring 9 000 fast bosatta invånare, men under sommarmånaderna är de fler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *