Ishockey VM 2019

VM i ishockey 2019

Varje år vankas det ishockey-VM. Detta år var det Slovakien som stod som arrangörer för mästerskapet som varade mellan den 10de till 26e maj. Sverige var tillsammans med Ryssland och Canada några av de favorittippade lagen. 

Senaste två åren, det vill säga 2017 och 2018 har det varit Sverige som tagit hem guldmedaljen, så förhoppningarna att det skulle ske tredje året i rad fanns givetvis där. Tyvärr gick det inte hela vägen då svenskarna blev utslagna av grannarna Finland i kvartsfinalen. Det var mycket irritation från svenskarna, både spelare och fans, men efter att Finland tog hem VM-guldet så kändes det lite bättre för svenskarna att de blev utslagna av det laget som faktiskt vann hela mästerskapet. Dock var det lite skräll att Finland faktiskt tog hem guldet, då exempelvis Sverige och Ryssland hade ett lag fullt med NHL-spelare, medan Finland hade ett lag som bestod av farmarspelare och spelare från finska ligan. Givetvis är de skickliga men de är inga NHL-spelare, vilket inte alltid är en fördel i sådana här mästerskap. Detta är ett ypperligt bevis på att skickliga individuella spelare inte är en garanti för att det ska gå långt för laget. Det är själva lagandan, samspelet i laget och huruvida man tror på varandra som avgör om att lag lyckas eller inte. 

För Sverige gick det inget vidare första matchen, då de förlorade mot Tjeckien med 5-2. Därefter steppade de upp sitt spel när de skulle möta Italien där de vann med 8-0, vilket var extremt bra inte minst för målskillnaden. Nästa möte som stod på agendan var mot vårt andra grannland Norge, som vi vann över med 9-1. Det var dock inte speciellt oväntat med vinst mot just norrmännen då ishockeyn inte är den vintersport de satsar mest på. Nästa möte för Sverige var mot Österrike där de också vann med 9-1. Schweiz var nästa lag som skulle möta Sverige, som svenskarna vann över med 4-3. Därefter blev det ytterligare en vinst mot Lettland med 5-4. Matchen mot Lettland var den sista matchen det vankades vinst för svensk del, då segertåget tog stopp därefter i samband med mötet mot Ryssland som slutade 4-7 till Ryssland. Men trots den förlusten tog det Sverige ändå vidare till kvartsfinal där de förlorade mot Finland på övertid med 5-4.  

Folkfest

Världsmästerskap är oftast inte bara en häftig upplevelse för spelarna som medverkar, utan det brukar ofta vara en folkfest även för publiken och de som följer mästerskapet hemifrån från TV:n. Ett exempel är att Sverige startar en ringdans runt hela arenan under tiden matchen är igång tillsammans med Schweiz för att det är så bra stämning i arenan, även fast Schweiz låg under med flera mål. En del av hela folkfesten är också att äta en god middag innan matcherna och ladda upp. Dessutom är det väldigt vanligt att folk bettar på världsmästerskap, och det var inget undandag detta år. De bettas om vilket lag som kommer vinna vardera match samt hur slutplaceringen kommer att bli. Det vanligaste under detta ishockey VM var att alla svenskar hade 10 kr freebet på de svenska matcherna, samt att det gjordes reklam om hajpermiljonen på Casino Online, där det gavs ut 5 gratis freespins. Att betta på sport är en spänning för många, då de inte bara intresserar sig om vilket lag som vinner och går vidare utan också om de kommer vinna några pengar. Dock är det viktigt att spela sunt och ha koll på hur mycket pengar man satsar, för annars kan sådana mästerskap vara en orsak till att det blir tomt på kontot. 

Join the Conversation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *