Oktoberfesten i München

Oktoberfest i München är en av de allra största folkfesterna som finns i världen, och firas varje år från mitten av september till början av oktober. Det är en stor ölfestival, och givetvis bryggs det ett särskilt oktoberfestöl som kallas för “Maß”. Ölen serveras i enlitersglas, så det är inget för dig som bara vill ha en liten öl! Den särskilda oktoberfestölen får vidare bara tillverkas av bryggerier i München. Det byggs sedan upp enorma öltält, där folk sitter och dricker öl hela dagarna och kvällarna. Vissa av tälten tar upp till 10 000 människor och det kan ta flera veckor bara att bygga upp tälten!

En annan sak många förknippar med Oktoberfest är den traditionella klädseln som både män och kvinnor bär, lederhosen respektive dirndl! Lederhosen är ett par korta shorts gjorda av läder, som ofta har hängslen till. Dirndl består av en kjol eller klänning, blus och ett förkläde. Servitriserna och servitörerna som jobbar på Oktoberfest bär den traditionella klädseln, och de är även tvungna att lära sig att bära många liter öl på en och samma gång. Men det är inte bara de anställda som bär dirndl och lederhosen, utan de flesta besökare (även sådana som kommer långväga) brukar ta på sig det, vilket skapar en väldigt speciell stämning.

Historia

Oktoberfest i München har en lång tradition, och vi kan spåra det bak till år 1810 då den bayerske tronföljaren Ludvig skulle gifta sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Själva vigseln ägde rum den 12 oktober 1810, och fem dagar senare arrangerades en stor offentlig kapplöpning för att fira vigseln. Kapplöpningen blev en succé och blev sedermera en återkommande tradition, och efter ett par år övertog staden München huvudansvaret. Med tiden övergick det från att vara en hästkapplöpning till ett mer allmänt firande. Idag förknippar vi Oktoberfest mest med öl, men det dröjde faktiskt ända fram till 1880 innan staden tillät ölförsäljning i samband med festen!

Säkerhet

En tråkig, men ändå viktig fråga att ta upp, är säkerhetsfrågan! År 2016 var det nästan sex miljoner besökare på området, och när det är så många besökare varav de flesta konsumerar alkohol, är det viktigt att ha en bra säkerhet så att inget går fel. För att öka säkerheten och minska antalet brott har Oktoberfest sedan 2003 specifikt fokuserat på att göra det säkrare för kvinnor på området, där olika myndigheter samarbetar. De har även inrättat ett kriscentrum inne på området. Det finns en egen polissektion för Oktoberfest som även har ett eget nödnummer att ringa. Det är också ett förbud mot glasflaskor inne på området.

Flera miljoner liter öl

Som de flesta nog vet, är ölen en av huvudingredienserna i Oktoberfest. Under Oktoberfest 2013 serverades hela 7,7 miljoner liter öl! All öl som serveras under Oktoberfest måste uppfylla kraven i den tyska Reinheitsgebot (på svenska Renhets-påbudet), det vill säga en tysk historisk lag om hur ölen får tillverkas. Vidare krävs det också att all öl som serveras inne på området är tillverkad inom Münchens gränser. Det finns idag sex olika bryggerier som lever upp till de kraven och de är: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbräu och Staatliches Hofbräu. De sex bryggerierna har dessutom gått samman och varumärkesskyddat “Oktoberfest Bier”. Om du köper en öl under det namnet är det garanterat från München.

Oktoberfest i München – ett måste att besöka någon gång!

Oktoberfest finns inte bara i München, utan under varje höst dyker det upp kopior, både i Tyskland och i resten av världen. Även om de oftast försöker härma så gott som det går, finns det bara ett original, och det är verkligen ett måste att besöka Oktoberfest i München någon gång! Oavsett om du gillar öl eller inte är det definitivt en spännande upplevelse och en stor folkfest. Och om du inte gillar öl innan du åker dit, kanske en autentisk Oktoberfest får dig att ändra dig. Ett tips är dock att boka resan långt i förväg, och även att boka ett bord inne på själva området.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *