Filmfestivalen i Cannes

Varje år i maj samlas filmbranschen i den lilla staden Cannes på den franska rivieran. Festivalen grundades 1946 av den franska utbildningsministern Jean Zay och anses vara världens mest prestigefyllda filmfestival. Med några få undantag har festivalen sedan starten ägt rum varje år under maj månad. Idén till festivalen uppkom under åren innan andra världskriget som ett sätt att konkurrera ut filmfestivalen i Venedig som var dåtidens största, men som hade en fascistisk och nazistisk prägel. Den första festivalen innehöll filmer som “Notorius” av Alfred Hitchcock, “Gilda” av Charles Vidor, “Rom – öppen stad” av Roberto Rossellini och “Iris och löjtnantshjärta” av svenska Alf Sjöberg. 1955 började festivalen dela ut det finaste priset Guldpalmen.

Under 1950-talet uppmärksammades festivalen alltmer genom de kontroversiella filmer som visades men också för de många filmstjärnor som besökte evenemanget. Detta ledde i sin tur till skandaler och mycket medial uppmärksamhet. Även turismen ökade då många ville se glamouren med egna ögon. Festivalen har stundtals även haft en politisk prägel då vissa filmer uteslöts under 50-talet och 1968 fick festivalen avbrytas i samband med studentrevolterna som ägde rum i Frankrike under just denna period. 1959 klev filmmarknaden in på festivalen genom “Marché du film”, vilket gjorde att filmbranschen i stort sökte sig till festivalen för att sälja och köpa film. Idag har Cannes filmfestival därmed en världsledande roll även när det gäller handel med film.

Priser och sektioner

Från början delade festivalen endast ut två stora filmpriser, Guldpalmen och Juryns stora pris. Huvudsektionen utökades därefter med Juryns pris, bästa kvinnliga och manliga skådespelare, bästa regissör, bästa manus samt bästa kortfilm. Festivalen innehåller även andra sektioner som “Un certain regard” där mer innovativa och vågade filmer från hela världen visas, samt “Cámera d’Or” där debuterande regissörer får möjlighet att visa upp sig. Ytterligare en sektion för studentfilmer (Cinéfoundation) ingår i festivalen. Numera delas även ett antal oberoende filmpriser ut, som “Prix de la FIPRESCI” som är filmkritikernas pris,”Vulcain prize” ett tekniskt branschpris, samt “Queer Palm”, instiftat 2010 som ett sätt att belöna och uppmärksamma HBTQ-filmer.

Betydande filmer och svenska vinster i Cannes

År 2017 vann Ruben Östlund den prestigefyllda Guldpalmen för filmen “The Square”. Senaste gången en svensk regissör vann priset var 1951 då Alf Sjöberg mottog Guldpalmen för “Fröken Julie”. Filmerna som tävlar om Guldpalmen kommer från hela världen, vilket betyder att de främsta filmskaparna tävlar mot varandra. Exempel på tidigare guldpalmsvinnare är Federico Fellini som 1960 vann med “Dolce Vita” där Anita Ekberg hade en ledande roll, “The Piano” av Jane Campion 1993 samt “Pulp Fiction” som slog igenom stort när den hade premiär i Cannes 1994. År 2000 vann Roy Andersson Jurypriset med filmen “Sånger från andra våningen” och det lite finare Stora Jurypriset fick, som hittills enda svensk, Bo Widerberg för “Ådalen 31” 1969. Under året 2018 gick priset till en japansk film vid namn Shoplifters.

Filmfestivalens jury och ledning

Då Guldpalmen är ett av filmvärldens mest prestigefyllda priser presenteras varje år en jury som leds av en internationellt framstående person i filmbranschen. Juryn väljs ut av styrelsen för festivalen och juryordförande för den officiella tävlingen har varit personer som Jean Cocteau, Sophia Loren, Ingrid Bergman, Steven Spielberg och Cate Blanchett. Festivalen har flera jurygrupper, även för sektionerna “Un certain regard” samt “Cámera d´Or. Var tredje år väljs även en ny styrelse för själva festivalen, vilket har inneburit att festivalen tagit olika riktningar genom åren. Exempelvis bestämde ledningen i samband med 70-årsfirandet 2017 att endast biofilmer får representeras på festivalen, vilket i dagsläget innebär att streamingtjänsten Netflix varken kan visa upp filmer eller skådespelare i Cannes.

Besöka filmfestivalen i Cannes

Festivalen äger numera rum centralt i Palais des festivals et des Congrès och pågår under närmare två veckor. Normalt sett är evenemanget inte öppet för allmänheten men det senaste året har alla mellan 18-28 år haft möjlighet att ansöka om ackreditering under tre dagar. Blir du en av de cirka 1 700 utvalda har du chansen att gå på den mytomspunna röda mattan som introducerades första gången 1987. Under 2000-talet började festivalen fokusera på tekniska innovationer inom filmen, bland annat genom att visa restaurerade klassiska festivalfilmer inom sektionen “Cannes classics”. Dessa filmer, inklusive filmer från “Out of competition”, kan du som vanlig besökare se inom eventet “Cinéma de la Plage” på stranden Macé Beach i centrala Cannes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *