Fotbolls-VM i Ryssland 2018

Stora sportevenemang är något som engagerar många världen över, och fotbollsmästerskap är ett av dem. Fotbolls-VM för herrar i fotboll arrangeras vart fjärde år och den senaste omgången ägde rum under 2018 i Ryssland. Flest titlar i VM-sammanhang i fotboll har Brasilien (fem stycken), men under 2018 var det Frankrike som kammade hem segern och därav titeln som världsmästare i fotboll. De besegrade Kroatien i finalen.

VM 2018 ägde rum på olika arenor runtom i Ryssland mellan 14 juni och 15 juli och i vanlig ordning blev mästerskapet en stor succé både publik- och tittarmässigt. Publiksiffrorna var sammanlagt 3 031 768 åskådare, vilket innebär ungefär 47 371 personer per match. Det var det 21:a världsmästerskapet i ordningen. Sverige hade kvalificerat sig till mästerskapet och leddes av förbundskaptenen Jan “Janne” Andersson.

Den svenska truppen

VM inleds med att lagen lottas in i olika grupper och Sverige hamnade i Grupp F. Där fick de spela mot Mexiko, Sydkorea och Tyskland och de tog sig relativt enkelt igenom gruppen. Landslaget var fortfarande ganska nytt inför VM. Kaptensbandet bars av spelaren Andreas Granqvist, som gjorde succé under mästerskapet och blev “Granen” med hela svenska folket för sin insats i backlinjen.

Andra spelare som medverkade i truppen var bland annat Marcus Berg, Victor Nilsson Lindelöf, Ola Toivonen, Mikael Lustig, Albin Ekdal och Sebastian Andersson. I mål stod Robin Olsen, som också gjorde stor succé för sin insats under VM 2018. Sverige tog sig så långt som till kvartsfinal och det var första gången sedan bronset 1994 som de tog sig så långt i ett VM.

De bästa spelarna i VM 2018

Det var många spelare som gjorde stora avtryck efter sig under VM 2018, några mer tippade än andra. Engelsmannen Harry Kane var en av dem som gjorde allra flest mål i mästerskapet, portugisen Cristiano Ronaldo briljerade på planen och belgaren Eden Hazard var lika stabil som vanligt. Även stora stjärnor som argentinaren Lionel Messi och brasilianen Philippe Coutinho gjorde stabila insatser under mästerskapet.

Kroaten Luka Modrić var en av de spelare i världsmästerskapen som gjorde allra bäst ifrån sig, och de flesta är överens om det. Vad gäller mer otippade spelare som mer eller mindre fick ett stort genombrott under VM finns det två representanter i det franska landslaget som förtjänar uppmärksamheten. Det rör sig om mittfältaren N’Golo Kante och givetvis Kylan Mbappé. Mbappé var dessutom bara 20 år gammal under VM:s gång.

Vinnarna Frankrike

När semifinalerna ägde rum var följande lag kvar i VM: Frankrike, Kroatien, Belgien och England. Där vann Frankrike mot Belgien med 1-0 och Kroatien vann mot England med 2-1 efter förlängning. Slaget om tredjeplatsen utgjordes alltså av England och Belgien, där Belgien kammade hem bronset efter att ha slagit England med 2-0. Två värdiga lag stod i finalen, som blev en spännande sådan.

Frankrike vann finalmatchen med 4-2 mot Kroatien. Matchen ägde rum den 15 juli 2018 på Luzjnikistadion i Rysslands huvudstad Moskva. Målen på Frankrikes sida gjordes av Antoine Griezmann, Paul Pogba och Kylian Mbappé. Kroaten Mario Mandžukić inledde dock matchens mål med att göra självmål. På Kroatiens sida gjorde Mario Mandžukić och Ivan Perišić mål. I mångas ögon var Frankrike värdiga vinnare av VM 2018.

Utmärkelser i samband med mästerskapet

Efter varje mästerskap får ett par spelare och hela lag ta emot priser och utmärkelser för sina insatser under mästerskapets gång. Luka Modrić kammade hem Guldbollen (bästa spelare) och Kylian Mbappé mottog priset för bästa unga spelare. Harry Kane fick med sina sex mål Guldskon (flest mål). Guldhandsken (bästa målvakt) gick till belgaren Thibaut Courtois och priset för ärligt spel gick till det spanska landslaget.

Sammanfattning

VM i herrfotboll 2018 hölls i Ryssland och vinnare var Frankrike, följt av Kroatien och Belgien. Den svenska truppen gjorde dock ett mycket bra mästerskap, då de tog sig till kvartsfinal. Så långt har de inte gått i ett VM sedan succéåret 1994. Några av de bästa spelarna under mästerskapet var fransmannen Kylian Mbappé, engelsmannen Harry Kane, kroaten Luka Modrić och belgen Thibaut Courtois.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *