Songkran – thailändska nyåret

De flesta av oss reser till Thailand under högsäsongen, november till februari, men det finns anledning att resa dit under andra delar av året också. November till februari är den kallaste delen av året i Thailand och därefter kommer den varma årstiden. Under den varma perioden kan det bli riktigt varmt, över 40 grader. Allra varmast brukar det bli i de norra delarna av landet. De som reser till Thailand under den varma perioden brukar därför söka sig till kusterna i söder eller sydost. De allra flesta undviker att vistas i storstäder som Bangkok och Chiang Mai under den varma delen av året eftersom det kan bli outhärdligt varmt i storstäder.

Reser du till Thailand under denna årstid är kusten att rekommendera. Kommer du mest att vara på stranden gör det inte så mycket att det är stekande hett och vid kusten blåser det ofta lite. En fördel med den varma årstiden är att det är färre turister på stränderna och restauranger och hotell är ofta billigare. Under den allra varmaste delen av den varma perioden firas nyår. Thailand har en annan tideräkning än väst, år 2019 är år 2562 i Thailand och nyår, Songkran, firas i april. Nyårsfirandet i Thailand innehåller många moment och firandet pågår i en vecka. Under denna vecka förvandlas landet från det stillsamma paradis många känner igen till något helt annat.

Songkran

För de flesta thailändare är Songkran en högtid som firas med familjen. De besöker äldre släktingar och ger dem presenter och de besöker tempel. De större templen har parader under Songkran där alla buddha-statyer paraderas genom städerna. Statyerna är ofta dammiga och åskådare stänker vatten på dem för att tvätta dem. Eftersom detta är en av årets varmaste dagar och paraden sker mitt på dagen är det nästan outhärdligt varmt. För att svalka sig stänker åskådarna vatten på varandra. Det var troligen detta som ledde till dagens Songkran-firande. För yngre människor är Songkran ett gigantiskt vattenkrig där alla stänker vatten på varandra. Vapnen är vattenpistoler och byttor, ammunitionen är vatten, ibland med is i.

Songkranfirandet

För många thailändare och de flesta turister är vattenkriget det bästa med Songkran. Vattenkriget pågår i flera dagar och på kvällarna brukar det vara rena karnevalsstämningen med band som spelar och genomblöta människor som dansar på gatorna. Under dagarna mattas kriget av men det finns barn med vattenpistoler i varje gathörn. Besöker du Thailand under Songkran kan du inte bli arg för att någon stänker vatten på dig, som västerlänning är du en måltavla för alla som stänker vatten och en rolig del av Songkran är att alla är måltavlor, till och med poliser och högt uppsatta militärer. Den mest utsatta gruppen är dock söta tonårstjejer.

Bästa platsen att fira Songkran

Små turistorter som Hua Hin och Cha Am har visserligen också de songkran-firande men vill du ta del av ett riktigt firande rekommenderas större städer. Bangkok är vanligtvis ett bra val för den som vill fira Songkran. Framförallt Khao San Road brukar vara riktigt bra. Vill du fira vid kusten brukar Pattaya vara ett bra ställe att fira Songkran på. Songkran-firandet i Pattaya är dock väldigt turistanpassat. Det allra bästa stället att fira Songkran är Chiang Mai i norra Thailand. Du tar dig enkelt dit med inrikesflyg och väl där bör du ta dig till vallgraven i centrala stan. I Chiang Mai firar thailändare och turister tillsammans och vattenkriget är enormt.

Vad du behöver för att fira Songkran

Reser du till Chiang Mai över Songkran måste du vara beredd på värmen. Det är ofta över 40 grader varmt så ha alltid en flaska vatten med dig. Åk taxi från flygplatsen till ditt hotell, oavsett hur nära flygplatsen än är. Du kommer att bli nedstänkt och det kan vara bra att lämna din väska och telefon i hotellrummet innan du ger dig ut på stan. Du bör ta med dig en handduk och torra kläder i en vattentät väska när du ger dig ut. Vattenkriget är som intensivast runt vallgraven och framförallt Thapae Gate brukar vara bäst. Där spelar band under kvällarna och det finns massor av barer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *