S:t Petersburgs vita nätter

S:t Petersburg är Rysslands näst största stad efter huvudstaden Moskva. Staden är även känd som Rysslands kulturhuvudstad och “Nordens Venedig”. År 1703 grundade den ryske tsaren Peter den store S:t Petersburg som idag har fler än 5 miljoner invånare och som är vackert beläget där floden Neva mynnar ut i finska viken. Från Sverige går det flera direktflyg, vilket gör staden till ett populärt resmål för weekendresor.

S:t Petersburg är enligt många Rysslands vackraste stad; vackra broar, pampiga palats och konstmuseum trängs i staden. Den vackraste tiden att besöka detta kulturmecka är i juni och juli under festivalen Vita Nätter (på engelska “White Nights” och på ryska “Белые ночи”). Under denna tid på året hyllas kulturen, konsten och ljuset. Nätterna är mycket ljusa och festligheterna pågår dygnet runt i flera veckor.

De vita nätterna

Festivalens namn kommer från fenomenet med de ljusa nätterna. Precis som i Sverige är det både mörkt och mycket kallt i Ryssland under vinterhalvåret men under maj till juli månad är dock dagarna mycket långa och ibland går solen inte ner över huvud taget. Detta fenomen med ljusa nätter firas av landets invånare. Många ryska såväl som utländska turister väljer att besöka S:t Petersburg under denna spännande tid.

Stämningen på gatorna är glad, livlig och harmonisk och många människor är ute både dagtid och nattetid. De vita nätterna är både ett ljusfenomen och en internationell konstfestival, vilket gör att många lockas till staden. Vissa kommer till staden endast för festligheterna, medan andra främst kommer för konsten. Festivalen inkluderar konst, musik, opera, balett och mycket mer från ryska såväl som internationella artister.

Upplev de vita nätterna från vattnet

S:t Petersburg är en vacker och romantisk stad och många är överens om att den bästa tiden att upptäcka staden är under de vita sommarnätterna. I staden finns det flera broar som binder ihop de olika öarna och vackra kanaler rinner igenom staden, vilket har gett upphov till smeknamnet “Nordens Venedig”. Det går att upptäcka staden med båt under hela året men under de ljusa nätterna är det extra vackert.

De olika broarna öppnas under olika tider på natten för att släppa igenom större fartyg och det är en häftig syn att se de stora upplysta broarna hissas upp. Under de vita nätterna arrangeras många båtturer på floden Neva där turister har möjlighet att uppleva både broöppningen och de vita nätterna samtidigt. Ofta kombineras dessa turer med musik, vilket gör upplevelsen extra festlig.

Konst i världsklass

Under de vita nätterna i S:t Petersburg kan du som besökare ta del av konst i alla möjliga former, både från ryska och internationella artister. S:t Petersburg har ett stort konststarv med världskända författare, ballerinor, poeter, kompositörer och konstnärer som härstammar från staden. Under festivalen firas och uppmärksammas både konstarvet och modern konst i form av bland annat musik, opera, balett och dans.

Festivalen arrangeras av S:t Petersburgs stadsförvaltning och pågår i cirka två månader. Den inleds i slutet av maj och avslutas i mitten av juli. Under festivalen pågår många olika arrangemang och evenemang. De stora kulturinstitutionerna i staden, bland annat Mariinskijteatern och Hermitagemuseet, har särskilda föreställningar och utställningar under dessa veckor. Uppsättningen “Stars of the White Nights” som visas på Mariinskijteatern är den mest berömda.

Upplev de vita nätterna på gatan

För budgetresenären som vill uppleva de vita nätterna utan att spendera för många rubel är det bara att gå ut på S:t Petersburgs gator under denna tid och insupa stämningen. Det är fullt med folk ute på gatorna massor av åskådare vid broöppningarna, vilka ofta sker från midnatt och framåt. Det är dock viktigt att vara på rätt sida av bron eftersom broarna håller öppet i flera timmar.

Viktigt att tänka på

De vita nätterna lockar tusentals ryska såväl som utländska turister. Därför är det viktigt att boka flyg och hotell i god tid. Även föreställningar på Mariinskijteatern bör bokas långt i förväg eftersom de alltid säljer slut. Det går att boka många föreställningar, båtturer och rundvandringar hos lokala såväl som internationella researrangörer. De vita nätterna är ett av de största kulturevenemangen och ett måste för alla kulturintresserade!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *