Vinter-OS i Sydkorea

Den 8-25 februari 2018 ägde vinter-OS rum i Pyeongchang i Sydkorea. Att 2018 års vinter-OS skulle hållas i Pyeongchang, Sydkorea presenterades år 2011 på den Internationella olympiska kommitténs konferens i Sydafrika. Övriga städer som hade ansökt om att få hålla vinter-OS år 2018 var München i Tyskland och Annecy i Frankrike. Det här var första gången någonsin som Sydkorea arrangerade ett vinter-OS, och andra gången ett OS hölls i landet (1988 arrangerades sommar-OS i huvudstaden Seoul). Det var sammanlagt 102 olika tävlingar under detta vinter-OS, med totalt nästan 3 000 deltagare! Deltagare från 92 olika länder och lag deltog under 2018 års tävling, varav flera länder deltog för första gången.

Precis som vanligt slogs det flera nya världsrekord och olympiska rekord under 2018 års olympiska spel, så många att det är svårt att gå igenom alla här. Den japanska idrottaren Noriaki Kasai blev dock den första personen som deltog i hela åtta (!) vinter-OS, och slog därmed det tidigare rekordet på sju gånger. Norge slog rekord i flest antal medaljer under ett vinter-OS, och lyckades ta hem hela 39 stycken. Som en liten kuriosa slogs ett nytt rekord i antal utdelade kondomer i OS-byn under 2018, då hela 110 000 kondomer delades ut! En talesperson sade dock att de inte räknade med att alla skulle användas, utan det var för att vara på den säkra sidan.

Nya grenar i vinter-OS

Under vinter-OS 2018 adderades ett antal nya grenar till tävlingarna, vilka fastställdes redan den 8 juni 2015. De nya grenarna bestod av mixed dubbel i curling (dvs. med mixade lag), lagtävling i alpint, big air på snowboard och massstart i hastighetsåkning på skridskor. Big air på snowboard är en gren där åkaren använder sig av ett större hopp och en lång färd i luften där åkaren genomför olika tricks. Tävlingsmomentet är att åkaren bedöms efter bland annat olika svårighetsgrader på dessa trix, så som höjd och landning och åkaren får även en helhetsbedömning av hoppet. Big air finns även inom skidåkning, men under vinter-OS 2018 tävlades det bara i snowboard big air.

OS-anläggningarna

Under vinter-OS 2018 fanns det två olika anläggningsområden, Pyeongchangs bergskluster och Gangneungs kustområde. De flesta arenorna i bergen tillhörde en vintersportort, och det var där uppe som de alpina grenarna ägde rum. Även längdskidåkningen ägde rum där. Utöver skid- och snowboardåkningen var även bob-, rodel- och skeletontävlingarna i det här bergsområdet. Vid kustområdet ägde däremot de olika skridskotävlingarna rum, ishockey, konståkning, curling, short track och hastighetsåkning på skridskor. Invignings- och avslutningsceremonin ägde båda rum vid den tillfälligt uppbyggda stadion i Pyeongchang, med en publikkapacitet på 35 000 besökare. Olympiastadion monterades ned efter vinter-OS och nu ska bland annat ett museum byggas på platsen. Sammanlagt användes 13 olika arenor under vinter-OS 2018.

Sveriges deltagande

Om man ser till antalet guld- och silvermedaljer, var vinter-OS i Sydkorea 2018 det bästa vinter-OS som Sverige har deltagit i! Sverige vann totalt 14 medaljer, varav sju guld, sex silver och ett brons. Sveriges olympiska trupp bestod av 110 tävlande, 51 kvinnor och 59 män. Under invigningsceremonin var curlingspelaren Niklas Edin fanbärare för den svenska truppen och under avslutningsceremonin fick skidåkaren Charlotte Kalla äran att vara fanbärare för den svenska truppen. Det svenska damlandslaget i curling vann den 25 februari OS-finalen i curling mot hemmalaget Sydkorea, och tog i och med detta en av Sveriges sju guldmedaljer. Det blev även svenskt i toppen på både damernas och herrarnas slalom med Frida Andersson respektive Andre Myhrer.

Nästa vinter-OS

Knappt är ett vinter-OS slut innan vi redan längtar till nästa. År 2022 kommer de olympiska vinterspelen att äga rum i Peking, Kina. Peking arrangerade sommar-OS 2008 och blir nu den första staden som fått arrangera både vinter-OS och sommar-OS. Det var sex olika städer som ansökte om att få arrangera vinter-OS år 2022, Krakow, Lviv, Peking, Almaty, Oslo och Stockholm. Stockholm, Krakow och Lviv drog dock tillbaka sina ansökningar under 2014, och under hösten 2014 drog även Oslo tillbaka sin ansökan. I juli år 2015 valdes Peking till slut som arrangör. Vinter-OS 2022 kommer att äga rum mellan den 4 – 20 februari det året, och de flesta av tävlingarna och grenarna kommer äga rum i Peking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *